Beskrivning
Den sexuella revolutionen skulle befria kvinnors sexualitet. När gamla inskränkta sexualnormer löstes upp, p-pillret introducerades och aborträtten utökades, skulle kvinnor överge förlegade återhållsamhetsideal och, för första gången i historien, fullt ut kunna förverkliga sin sexualitet.
Så skulle den sexuella revolutionen fungera.
Men de vackra löftena infriades inte. Istället kom den sexuella frigörelsen att i hög grad missgynna just dem – kvinnorna – som den var tänkt att frälsa. Det menar den brittiska feministen Louise Perry. I sin bok Sexsveket gör hon en kritisk genomgång av den moderna sexualsynen som växte fram på 1960-talet och de negativa effekter som den haft för inte minst tjejer och unga kvinnor. Samtidigt föreslår hon nya ideal för sexuella relationer i vår tid.
Medial uppmärksamhet
»Till alla feminister som tror att den här boken inte är för er vill jag bara säga: ge den en chans. Den här extremt välskrivna och välargumenterade texten är full av fascinerande tankar och upplysningar. En uppfriskande och intressant bok, oavsett om du håller med om grundpremissen eller inte.« Julie Bindel, författare till Feminism for women
»En omistlig bok där Perry på ett lysande sätt går till radikalt angrepp mot liberalfeminismens misslyckande. Utifrån djuplodande läsningar av vetenskapligt, kulturellt och historiskt material gör Perry sig skyldig till blasfemi genom att våga påstå att män och kvinnor faktiskt är olika, i synnerhet när det gäller sex – och att den så kallade sexuella revolutionen har svikit kvinnor, i synnerhet unga och fattiga kvinnor, på ett häpnadsväckande sätt. Liggkulturen, eller ’att ha sex som en man’, är knappast befriande för flickor och kvinnor i allmänhet. Det som Perry har att säga om porr, prostitution och översexualiseringen av kulturen är både sant oc
Utdrag ur boken
Om vi verkligen ska kunna göra något åt den sexuella revolutionens negativa samhällseffekter behöver vi gå grundligt till väga. Vi måste undersöka sociala strukturer som har visat sig fungera väl genom historien och jämföra dem med varandra i stället för med något utopiskt alternativ som aldrig har funnits och förmodligen aldrig kommer att finnas. P-pillrets omstörtande effekter fick sexualliberaler att i ett anfall av storhetsvansinne dra slutsatsen att vi för första gången i mänsklighetens historia skulle få ett samhälle fritt från förtryckande sexualnormer som skulle fungera alldeles utmärkt. De senaste 60 åren har visat att den slutsatsen var felaktig. Vi behöver återuppbygga de sociala skyddsräckena som rivits ner. Och för att göra det måste vi börja med att påpeka det uppenbara: Vi måste ta sex på allvar. Män och kvinnor är olika. Vissa begär är dåliga. Samtycke är inte tillräckligt. Våld är inte kärlek. Sex utan kärlek är inte makt. Människor är inga varor. Äktenskap är bra.
Louise Perry
Läsarnas omdömen
Reviews
Det finns inga recensioner ännu.