Beskrivning
Den stora demografiska förändring, för att inte säga revolution, som inträffat i Sverige under de senaste 50 åren är unik på flera sätt.
Aldrig tidigare i Sveriges historia har sådana stora förändringar av befolkningens sammansättning skett.
Aldrig tidigare har politiska åtgärder, som haft så stora effekter på samhället, föregåtts av så lite konsekvensanalyser, offentlig debatt och eftertanke.
I Den stora omvandlingen beskriver journalisten Gunnar Sandelin hur Sveriges demografi har förändrats sedan andra världskriget. Särskilt tar han upp vilka effekter detta har haft på grov kriminalitet. Författaren presenterar ett unikt statistiskt material i form av åskådliga diagram och tabeller som bygger på data från bland annat Statistiska centralbyrån och Brottsförebyggande rådet.
Sammantaget ger boken en fördjupad bild av hur Sverige gick från att vara ett av Europas mest homogena länder till att bli ett av de mest diversifierade och vad priset för detta har blivit.
Medial uppmärksamhet
»På drygt hundra sidor hinner Sandelin säga mer om svensk migration, än de flesta politiker gör under en mandatperiod ... Den stora omvandlingen är en lagom tjock bok att skumma igenom innan man ger sig in i debatter om migration. Dels får man ett kortfattat helikopterperspektiv på vad som hänt de senaste 60 åren. Dels goda argument för att radikalt byta färdriktning, väl formulerade och underbyggda med vederhäftig statistik.« Jan-Olov Sandgren, Det goda samhället
»Den stora omvandlingen är föredömligt kort och koncis och förtjänar läsare i hela Norden ... det sociala experimentet lyckades. Sverige har blivit ett europeiskt föregångsland, men inte i den bemärkelse som Olof Palme och hans vänner drömde om: solidaritet, välfärd och framsteg. Syrien, Irak och Somalia har kommit till Sverige och resultatet är klaner, kriminalitet, infiltration av myndigheter och institutioner och en växande allmän otrygghet, frustration och utanförskap. Gunnar Sandelin förtjänar ett tack för att han än en gång beskriver den obekväma sanningen. När ingen annan vill eller vågar får man göra det själv.« Mikael Jalving, Kontrast (Danmark)
»... Språket är journalistiskt och fungerar väl. Det är en intressant bok och framställningen framstår hela tiden som sansad ... Målgruppen är de som fortfarande inte förstått "vidden av de demografiska förändringarna och deras effekter". En förteckning över figurer och källor finns, liksom ett appendix där Sandelin förklarar hur han menar att myndigheterna i Sverige försvårar studier av det här slaget.« Mats K.G. Johansson, Bibliotekstjänst
»I en bok full av statistik redogörs för den demografiska förvandling som Sverige genomgått de senaste decennierna, samt vilka politiska beslut som låg bakom den. Det har haft ett pris, skriver författaren. Vi är nog rätt många i dag som känner oss rätt främmande i vårt eget land, och vi är förmodligen ungefär lika många som vet hur enbart ett sådant konstaterande kan få människor i vår omgivning att bli ängsliga, slå bakut eller rent av bli fientligt inställda ... Sandelin leder läsaren till ofrånkomliga slutsatser. Den minskade tilliten och sociala sammanhållningen stannar inte vid våldet och kriminaliteten. Skilda värdesystem, synen på kvinnor, och så vidare, hotar att undergräva Sverige som kultur och gemenskap.«Einar Askestad, Epoch Times
Utdrag ur boken
»I denna bok tar jag upp två aspekter av Sveriges moderna demografiska historia.
För det första beskriver jag den dramatiska demografiska utvecklingen generellt med avseende på invandring och nationellt ursprung.
Tidigare sades det ofta att det bara var en liten rännil av dem som var på flykt som sökte sig till Sverige. Underförstått att utvecklingen inte var något att oroa sig för. Denna ur ett globalt perspektiv lilla rännil har ändå varit tillräckligt stor för att ursprungsbefolkningen i vårt lilla land, om nuvarande trender håller i sig, inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att vara i minoritet.
För det andra beskriver jag de överrisker för brottsmisstanke som är associerade med olika grupper vad gäller härkomst och pekar på att detta är en viktig förklaring till brottsutvecklingen på senare tid.
Jag konstaterar att invandringens negativa effekter på brottsutvecklingen i Sverige uppenbarades redan 1996, då Brås rapport Invandrares och invandrares barns brottslighet publicerades. Rapporten visade att invandrare från vissa länder hade en tydlig överrisk för att registreras för brott. Givet invandringens omfattning och karaktär under den period som följde, då de invandrade i hög utsträckning kom från några av de av Brå utpekade högriskländerna, är den brottsutveckling Sverige haft knappast oväntad.«
Gunnar Sandelin
Reviews
Det finns inga recensioner ännu.