Beskrivning
Ingen kommer undan. Vare sig vi ser på teve, läser en tidning eller deltar i någon konferens, är risken stor att vi blir dränkta i en flod av floskler! Av ord som inte betyder något och ett språk som inte hänger ihop. Svensk floskelordbok är en upplysande och underhållande exposé av struntpratet på modet. En högtidsstund för alla språkintresserade! Nu utkommer den i en tredje utökad upplaga.
Svensk floskelordbok – lista i bokform över moderna floskler, populära inom svenskt samhälleligt, ekonomiskt och kulturellt liv, sammanställd i syfte att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över landet och i någon mån få den att lätta. Denna tredje utökade upplaga är bl.a. kompletterad med, förutom många nya uppslagsord, även ett avlyssnat, tillika nedtecknat, panelsamtal i ett känt statligt verk.
Floskel – ord eller uttryck, i allmänhet av välklingande form, som saknar djupare innehåll. Oftast använt i pluralform: t.ex. förlegade floskler, benägen för floskler eller granna floskler. Synonymer: banalitet, harang, plattityd, snömos, klyscha, bullshit.
Kullberg, Fredrik – journalist och författare till sju böcker, av vilka den förra, Kriget mot skönheten (2020), nominerades till Stora fackbokspriset.
Medial uppmärksamhet
»Nu har flosklerna fått en alldeles egen ordbok. Det är en både roande och oroande lista. Det finns många skäl att reta sig på floskler. Uttjatade ord är irriterande, men det finns också djupare problem här. Kullberg har givit sin bok en underhållande form, men under den skämtsamma tonen ligger allvar.« Katarina Barrling, Godmorgon Världen/Sveriges Radio
»… mer än en ordbok, vissa ord och begrepp öppnar för längre utläggningar och exempel … Styrkan i boken är Kullbergs ansats att gå bakom flosklerna och visa varför de används.« Henric Othman, Vasabladet
»Vi skrattar igenkännande, men noterar också allvaret bakom olika branschers mumbojumbo!« Cigarrpodden
»Fredrik Kullberg har gjort ett förträffligt jobb, som ger många av oss som skriver att bläddra nervöst i boken. Jag har läst den med stor behållning och fått många glada stunder och ögonöppnande kunskaper om språkliga later och ovanor.« Bo Borg, boborg.se
»Årets roligaste bok.« Benjamin Elfors, Bildningskomplexet
»När jag läser boken ler jag ofta igenkännande men sätter även skrattet i halsen, och blir så där förbannad som det säkert är meningen att läsaren ska bli.« Leif Strandberg, lindelof.nu
Utdrag ur boken
Syftet med föreliggande verk är att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över Sverige. Svällande informationsavdelningar, makthavare som slutat läsa böcker, ett allt ängsligare samhällsklimat och digitaliseringens oändliga möjligheter till förytligande och försköning är bidragande faktorer till den enorma mängd floskler som vällt fram över medborgarna de senaste 30 åren eller så. Alltså högtravande men intetsägande ord och fraser som ter sig löjliga genom sin kontrast mellan innehåll och form, och som inte har något annat syfte än att skyla över konflikter, dölja maktanspråk, kamouflera okunskap, öka konsumtionen och få budskapet att framstå som märkvärdigare än det oftast är.
Ställd inför det språkliga vanvett som präglar vårt så kallade informationssamhälle – det heter inte längre personalchef, utan Chief Human Resources Officer (CHRO) – har jag valt att tillämpa ironins och satirens form. I tider som dessa återstår bara att skratta åt eländet, vilket möjligtvis kan vara ett sätt att slå tillbaka mot maktspråk, desinformation och tvivelaktig jargong.
Framställningen är kryddad med begrepp som inte omedelbart är att beteckna som floskler, men som präglar tidsandan och genom sin tillämpning hotar att undergräva mottagarens förstånd.
Denna nya upplaga av Svensk floskelordbok är utökad med ett stort antal ord och uttryck samt ett appendix innehållande en nyskriven hyllningsdikt och ett avlyssnat, tillika nedtecknat, panelsamtal i ett statligt verk.
Översättningar från icke svenskspråkiga källor har gjorts av författaren, där inget annat anges.
En utvecklande kompetensresa genom ett komplext och utmanande material tillönskar
författaren
Reviews
Det finns inga recensioner ännu.