Beskrivning
Den franske nationalekonomen Thomas Pikettys Kapitalet i tjugoförsta århundradet är en av de internationellt mest uppmärksammade och hyllade politisk-ekonomiska böckerna som utkommit de senaste decennierna och har jämförts med Karl Marx och John Maynard Keynes mest kända verk.
Tillväxten är det stigande tidvatten som lyfter alla båtar.
Så kan den teori formuleras som väglett västvärldens ekonomer och politiker i många år. Ekonomiska klyftor har ansetts vara av mindre intresse, eftersom man varit så övertygad om att marknaden i slutändan kommer att ställa allt till rätta.
På senare tid har emellertid en rad forskare framträtt som ifrågasätter detta synsätt. En av dem är Thomas Piketty. I sin bok Kapitalet i tjugoförsta århundradet visar han, med statistik från tjugo länder och fyra århundraden, hur en allt större ojämlikhet vad gäller förmögenhet och inkomst har vuxit fram tvärtemot förutsägelserna om att välståndet skulle komma alla till del. Efter några lyckliga decennier i mitten 1900-talet då ojämlikheten minskade är den idag för flera länder tillbaka på nivåer som inte setts sedan 1930-talet eller rentav 1800-talet.
Starka ekonomiska krafter verkar dessutom för att ojämlikheten kommer att fortsätta att öka, något som i förlängningen kan innebära ett hot mot demokratin och de värderingar om social rättvisa den är grundad på. Men det finns också möjliga motkrafter, där en politisk inriktning mot att återupprätta någon form av demokratisk kontroll över kapitalismen, kan spela en viktig roll.
Kapitalet i tjugoförsta århundradet är ett ovärderligt bidrag för att förstå de mäktiga ekonomiska mekanismer som styr våra moderna samhällen. Den är också ett tungt argument för varför jämlikhetsfrågan måste återfå sin centrala plats i varje diskussion om hur framtidens sociala liv ska se ut.
OM FÖRFATTAREN
Thomas Piketty, född 1971, är en fransk nationalekonom specialiserad på ojämlikhet i fördelning av inkomst och förmögenhet. Han är professor vid École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris School of Economics och London School of Economics.
Reviews
Det finns inga recensioner ännu.