Beskrivning
Versailles 1789 – en enda stor en spelhåla och ett maktcentrum där den snabbaste vägen till sex och pengar var rådande ideologi. Frankrike i övrigt – livegenskap, dyrtid, umbäranden … Så kom revolutionen och med den en ny tid. Då inleds den moderna politiska strid som sedan dess rasat – än framåt, än bakåt.
I Frihet Jämlikhet Broderskap berättar Carl-Göran Ekerwald den franska revolutionens historia på ett oupphörligt medryckande sätt. Från Bastiljens fall och kvinnornas hungermarsch, över republiken och krigen, till skräckväldet och återupprättandet av det som var utgångspunkten för revolten: penningens oinskränkta makt.
UR KAJSA EKIS EKMANS FÖRORD
Om det är något revolutionerna lär oss, så är det att de alltid återkommer. Idag åker vissa till skärgården medan andra städar toaletter. En dag kan situationen vändas överbord. De som åker till skärgården kommer att städa toaletter, de som städar toaletter kommer att åka till skärgården och dricka champagne. Allt som behövs är att en tillräckligt stor grupp människor bestämmer sig och lyckas genomföra det. Men trots att mänsklighetens historia är full av revolutioner, tenderar vi att se det som högst orealistiskt att en revolution skulle ske här, nu, idag. Få är de författare som kan skildra revolutioner utan att förfrämliga oss från dem. Ismail Kadaré kan det. Ekerwald kan det också. Hans bok gör att revolutionen inte bara framstår som möjlig, utan som fullkomligt realistisk. Men när det väl inträffar, kommer många människor att bli skräckslagna. De kommer att säga: ”Visst, samhället borde vara mer rättvist! Men att göra så här …?”
Reviews
Det finns inga recensioner ännu.