Beskrivning
– Därför är insulin, inte kalorier, den avgörande faktorn bakom viktförändring!
– Så gör du för att minska dina insulinnivåer och därmed din vikt!
– Därför är regelbunden fasta den saknade biten i viktminskningspusslet!
Alla bantningsdieter fungerar – en kort tid. Alla bantningsdieter misslyckas – i längden.
Det är den dystra slutsatsen som många vetenskapliga koststudier kommit fram till. Inledningsvis har dieterna effekt, men efter 6-12 månader händer något oväntat. Även om försökspersonerna fortsätter att hålla sina dieter, så börjar de att lägga på sig kilon igen, för att slutligen återfå den vikt de hade när de startade.
Någonting tycks alltså vara fundamentalt fel med de teorier och metoder vi tillämpar för att gå ner i vikt. Trots intensiv och långvarig forskning har koden för fetma hittills inte knäckts, i varje fall inte i sin helhet.
I Fetmakoden gör emellertid Jason Fung ett ambitiöst försök att i grunden förstå hur fetma fungerar och hur man åstadkommer varaktig viktnedgång. I den hormonrelaterade modell som författaren presenterar framhålls höga insulinnivåer – inte höga kaloriintag – som den yttersta orsaken till fetma.
Fetmakoden ger många konkreta rekommendationer och tips om kost som står i samklang med denna nya fetmamodell.
Fetmakoden lyfter fram regelbunden fasta som ett avgörande inslag för att bryta ett “viktdödläge” och få våra dieter att äntligen fungera – även på lång sikt.
Vad vi äter är viktigt, men är bara den ena sidan av saken. Lika viktigt är när vi äter.
OM FÖRFATTAREN
Jason Fung är läkare och specialist på behandling av patienter med njursjukdomar. Han är också grundare av Intensive Dietary Management-programmet i Toronto, Kanada, som hjälper patienter med typ 2-diabetes till permanent viktnedgång för att hantera sjukdomen. Jason Fung medverkar i intervjuer och med föredrag på Kostdoktorns hemsida, www.kostdoktorn.se.
UR BOKEN
Den saknade biten i viktminskningspusslet
För att lyckas gå ner i vikt måste vi bryta insulinresistenscykeln. Det som krävs är återkommande perioder med mycket låga insulinhalter.
Men hur ska vi göra för att temporärt få ner insulinhalterna till dessa låga nivåer?
Vi vet att rätt sorts mat gör att insulinet inte stiger till så höga nivåer, men mat får inte insulinet att sjunka. En del födoämnen är bättre än andra, men all mat ökar insulinfrisättningen. Om all mat ökar insulinhalterna är det enda alternativet att helt avstå från mat.
Svaret vi söker är med andra ord – fasta.
Regelbunden fasta, som leder till att insulinhalterna sänks med jämna mellanrum, har visat sig leda till avsevärt förbättrad insulinkänslighet. Detta fynd är den saknade biten i viktminskningspusslet.
De flesta dieter begränsar intaget av sådana födoämnen som ger ökad insulinfrisättning, men tar inte insulinresistensen med i beräkningen. Man går ner i vikt i början, men insulinhalterna och kroppens termostatreglerade normalvikt ligger kvar på samma höga nivå.
Genom fastan reduceras kroppens insulinresistens på ett effektivt sätt.
Reviews
Det finns inga recensioner ännu.