Beskrivning
Om mat, recept och dieter finns tusentals böcker att tillgå. Men om kökskniven – det mest oundgängliga verktyget i köket – finns ingen bok alls på svenska. Förrän nu …
I En liten bok om köksknivar har Lars-Erik Litsfeldt sammanställt allt man behöver veta för att välja rätt kniv för rätt ändamål och för att bli skicklig i att hantera och vårda alla typer av köksknivar, som brödkniv, laxkniv, filékniv, skalkniv (petty) eller urbeningskniv.
Du får även möta flera personer för vilka kökskniven är allt: knivsliparen Pigge Hall, kockknivstillverkaren Tobbe Lundström, smeden Robin Dalman och importören Christofer Åslund.
Förord av Gabriel Jonsson.
Lars-Erik Litsfeldt: ”Så blir det ett nöje att skära och hacka”
Man brukar prata om att hacka lök. Jag trodde att jag hade gjort det men så var det ju inte. När jag försökte hacka lök skar jag egentligen men med de nyslipade knivarna hackade jag faktiskt. Ingen skärrörelse utan jag kunde hugga ned löken i småbitar. Plötsligt kände jag hur min rygg sträcktes. Jag kände mig som en yrkesman och det gick så lätt. Jag behövde knappast ta i. Jag undrade varför folk inte pratar mer om köksknivar. För mig var detta en liten revolution i köket. Tänk så många som har dåliga knivar att jobba med och så lite det behövs för att det ska bli ett nöje att skära och hacka. Jag har till och med börjat tro på de som säger att det är lättare att skära sig på en slö kniv än på en vass.
Gabriel Jonsson: ”En bok som reder ut alla frågetecken kring köksknivar!
Min personliga resa med köksknivar började med ett standardknivset från Ikea, som var en del av ett flytta-hemifrån-kit jag fick i inflyttningspresent av mina bröder. Dessa knivar fungerade väl i några år, men i takt med att mitt matintresse blev allt intensivare, så insåg jag att mina knivar inte alls höll måttet.
Mina första inköp av köksknivar för att uppdatera min knivsamling var en Global allkniv och en mindre Global kockkniv. Dessa knivar visade sig vara en ögonöppnare och en start på en ny jakt efter den bästa kökskniven. Knivarna är också en av de bästa investeringarna jag gjort med tanke på att jag än i dag har kvar dem och att de fortfarande fungerar mer än väl.
I dag jobbar jag fortfarande med japanska knivar, men med ett märke som har flera lager rostfritt stål som bildar ett så kallat damaskusmönster. Dessa knivar tilltalar mig både för att de ligger så bra i handen och för att de är vackra att titta på. Jag är glad över att få skriva detta förord till En liten bok om köksknivar, som reder ut alla frågetecken kring köksknivar. Förhoppningsvis kan denna boka leda till att fler inser värdet av en kökskniv tidigare i livet än vad jag gjorde.
Lars-Erik Litsfeldt är författare. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Fettskrämd (2005), Låt bönor förändra ditt liv (2017) och Låt bönor förändra ditt liv Kokboken. Den sistnämnda vann första pris i kokboks-vm 2019, i konkurrens med 350 andra titlar.
Gabriel Jonsson är i grunden byggkonsult men efter att han vann finalen av Sveriges Mästerkock 2019 har han sadlat om till kock. År 2019 utgav han kokboken Från skog till bord.
Reviews
Det finns inga recensioner ännu.