Beskrivning
Tänk om alltihopa bara är en stor fet lögn!
Så löd rubriken på en uppmärksammad artikel i New York Times år 2002. I den hävdade journalisten Gary Taubes att de officiella kostråden från experter och myndigheter var helt felaktiga. Dessa råd, menade han, var i själva verket huvudorsaken till att så många människor led av övervikt och fetmarelaterade sjukdomar som hjärtkärlsjukdom och diabetes.
Debatten mellan de som förespråkar lågkaloridieter och de som förespråkar LCHF- eller ketodieter har pågått i över femtio år. När Gary Taubes publicerade sin artikel befann sig den senare gruppen i underläge. Idag har opinionen svängt efter att många vetenskapliga studier har bekräftat att det är överkonsumtionen av kolhydrater som är den stora boven i dramat.
I Därför keto går Gary Taubes igenom forskningen och ger välgrundade rekommendationer för hur vi ska äta för att uppnå och behålla en bättre hälsa. Bokens slutsatser bygger på över tjugo års undersökande journalistik i ämnet och på över hundra intervjuer med praktiserande nutrionister och läkare som är specialiserade på att behandla övervikt.
Gary Taubes är vetenskapsjournalist och författare. Han har tre gånger tilldelats det prestigefulla Science in Society Journalism Award . På svenska har tidigare utgivits Varför blir vi feta? (2011) och Bevisen mot socker (2017). Gary Taubes är en av grundarna av den ideella organisationen Nutrition Science Initiative (NuSI). Tidigare arbetade han som undersökande journalist på Discover och Science. Hans artiklar har publicerats i tidningar som New York Time Magazine, Atlantic och Esquire.
Roten till den globala fetmaepidemin
Av Gary Taubes
Livsmedelsmyndigheterna och den akademiska expertisen har svikit oss.
Om de inte hade gjort det skulle vi aldrig ha fått en fetmaepidemi.
Om det traditionella sättet att tänka och de traditionella råden fungerade, om det vore en vettig lösning på fetma- och överviktsproblemet att vi åt mindre och rörde på oss mer då skulle vi inte befinna oss i den situationen vi gör.
Om den verkliga anledningen till att vi blir överviktiga vore att vi konsumerar fler kalorier än vad vi gör av med, och att överskottet lagras som fett då skulle vi inte befinna oss i den situationen vi gör.
Så många fler människor skulle då vara smala och friska och sådana här böcker skulle inte behöva skrivas.
Att de traditionella kostråden har misslyckats är roten till alla missförstånd om kost och hälsa. De är roten till de kontroverser som har pågått i årtionden och som medierna gillar att kalla “kostkriget”.
De är roten till de globala fetma- och diabetes-epidemierna, som WHO:s förre generalsekreterare nyligen kallade för en katastrof i slow-motion .
Reviews
Det finns inga recensioner ännu.